X
تبلیغات
کشکول حج و زیارت

کشکول حج و زیارت
امور متنوع زیارتی و سیاحتی به ویژه مسائل آموزشی
قالب وبلاگ

بسم رب الکعبه

 

 

وظایف مدیران مجموعه

 هتلها در ایام حج تمتع 

گرد آوری ،  طراحی سواللات، نگارش برخی متون و تنظیم از:

حمید باقری

مدرس دانشگاه علمی ،کاربردی و آموزشگاههای سازمان حج وزیارت

 

  

فهرست ::

            1- مقدمه

            2- هتلداری( در ایران و کشورهای زیارتی)         

    برخی از تفاوتهای هتل زیارتی با سایر هتل ها 3-            

مهمترین وظایف مدیران مجموعه    4-           

وظایف کلی و اولیه مدیر مجموعه(وظایفی که معمولا"یکبار انجام و یا اقدام میگردد)  5-           

یادآوری نکات زیر در بدو ورود کاروانها توسط مدیرمجموعه             6-       

نمونه تذکرات مدیر ثابت هتل در جلسه مدیران راهنما و روحانیون      7-           

شرح وظایف مدیران مجموعه در ارتباط با مسکن( ویژه  مکه مکرمه)     8-           

         

شيفت وعده هاي  غذايي كاروان هاي حج تمتع1392 9-                                                    

          

           10- فرم حضور و غياب رستوران و آشپزخانه

           11- وظایف مدیر مجموعه در بازگشت

           12-نمونه سئوالات درس هتلداری

           13-  سوالات تشریحی مدیران مجموعه ایام تمتع 

                               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1-مقدمه ::

صنعت هتلداری همانند مسائل رایانه ای در حال پیشرفت است و امروزه هتلها با هزاران مشاغل زیر مجموعه خدمات متنوعی را به سازمان ارائه میدهند. در حقیقت آنچه یک مسافر در این شهر کوچک ( هتل) بخواهد، معمولا برایش مهیا میشود. بنابراین اگر بخواهیم به مقوله هتلداری آنهم در این قرن وارد شویم وارد میدانی شده ایم که سالها نیاز به مطالعه و تحقیق دارد. امروزه شاهد هنرستان هتلداری هستیم،همچنین  دوره های آموزشی کوتاه مدت برای علاقمندان برنامه ریزی شده است. همچنین هتلداری در مقاطع کاردانی ، کارشناسی و کارشناسی ارشد بطور تخصصی دانشجویان را متخصص مدیر میسازد. اما در بحث ما ، گرچه قسمتی از خدمات مذکور مورد نیاز مسافر است اما تفاوتهای عمده ای مطرح است که در مبحث هتلداری زیارتی شاهد آن هستیم. ما در هتلداری زیارتی با مسافری خاص روبرو هستیم که وی را زائر می نامیم.

توقعات زائر با مسافران هتلهای سیاحتی متفاوت است. مهمترین تفاوت آن انگیزه می باشد. مسافر به دنبال هدفی مانند سیاحت، تفریح، تجارت و ... در هتل اسکان مینماید. اما زائر همان مسافر خاص ماست که با انگیزه معنوی و کسب فضائل عرفانی و روحانی و یا انجام فریضه واجبی مانند حج یا عمره نزد ماست. مسلما خدمات یک اقامتگاه خوب توقع اوست. مانند اسکان مناسب ، غذای خوب و ... لکن ممکن است به دنبال سالن ورزشی، مکان تفریحی، تجاری و... نباشد. بنابراین در مبحث هتلداری زیارتی بدنبال خواسته و توقعات زائر از هتل هستیم. همچنین تفاوتهای عمده بین هتلهای سیاحتی و زیارتی را بررسی خواهیم کرد.

خدمتگزار خادمین ضیوف الرحمان :حمید باقری

   2-   هتلداری( در ایران و کشورهای زیارتی)         

جاذبه های گردشگری  و زیارتی موجبات سفر یا رونق این صنعت  گردشگری  و توریسم مذهبی را فراهم می کنند، اما  شرایط دیگری جهت سفرهای ریارتی و سیاحتی مطرح است که بی شک هتلداری مهمترین آنهاست.  لذا امکانات و شرایط برای جابجائی و اقامت گردشگران نیز باید فراهم باشد..صنعت گردشگری نظام منسجمی است که عناصر آن لازم ملزم یکدیگر می باشند. بدین مفهوم که اگر چه اسکان در اقامتگاهها هدف اصلی یک گردشگر یا زائرنیست، اما بدون فراهم بودن امکانات اقامتی رغبتی برای دیدار از یک جاذبه  اعم از مذهبی یا سیاحتی ایجاد نمی شود. بنابراین تقاضا برای استفاده از انمکانات اقامتی یک تقاضای مشتق شده است. البته موارد استثناء بر این قاعده نیز وجود دارد گاهی اوقت شرایط اسکان در یک بنای تاریخی فراهم می شود که دیدار از بنا خود هدف اصلی  گردشگر نیز می باشد. فراهم کردن امکانات اقامتی که صنعتت هتلداری را بوجود می آورد، شامل تشکیلات و تسهیلاتی است که یکی از بخشهای پویای صنعت گردشگری را تشکیل می دهد. مسافر در هر کجا به محلی برای استراحت و خواب نیاز دارد. تشکیلات اقامتی، گاه به صورت هتلهای مجلل با کلیه امکانات و گاه تنها به محلی ساده برای خواب خلاصه می شود. میزان امکانات فراهم شده بازتابی از نیازها و سلیقه های مسافران و امکانات و ابتکار عمل سرمایه گذاران می باشد که همگی حاکی از پویای این بازار است. 

از گذشته مسافران برای استراحت و صرف غذا به استراحتگاههای عمومی پناه می بردند. بعد ایجاد راهها و شکبه های ارتباطی ساختن بناهای عام المنفعه به مسافران از جمله کاروانسراها و آب انبارها متداول شده بود. به شهادت هرودوت، داریوش کبیر برای رفاه حال مسافران ایستگاه هایی ایجادنمودکه باید آنها را هسته اولیه واحد های اقامتی دانست. بطوریکه در طی 500 کیلومتر بیست کاروانسرا وجود داشت.

در کتاب« چارپارخانه های پارت» که در حدود قرن اول پیش از میلاد نوشته شده است اشاراتی شده که در زمان اشکانیات( پارتها) در کنار مسیر راه ابریشم کاروانسراهایی ساخته شده بود که در آنها وسایل آسایش برای مسافران و اسبان فراهم بوداست. به فرمان شاه عباس اول نیز در سراسر کشور کاروانسراهای مخروبه تعمیر و کاروانسراهای جدید ساخته شد و برا تأمین آب آشامیدنی مسافران بخصوص در نواحی کویری آب انبارهای بزرگ با بادگیر بنا گردید.

 میهمان پذیرها به مفهوم بازرگانی که آن در قرن پانزدهم در اروپا بوجود آم. نخستین میهمانپذیر ها نام« تختخواب و صبحانه[1]»  داشت، افراد در خانه های شخصی با مبلغی اندک از  مسافران پذیرایی می کرند. در سال 1774 نخستین هتل توسط دیوید لو [2] در لندن گشایش یافت. در ایاالت متحد ه نخستین هتل با تجهیزات و تسهیلات امروزی در سال 1982 در بوستون ماساچوست ساخته شد که نام آن« ترمانت هاس» بد.

  در قرن بیستم یک آمریکایی به نام«ا ی. ام. استاتر» با ساخت اتاق های بزرگ که دارای حمام خصوصی، شیر آب، برق، تلفن، و رادیو بود نوآوری بزرگی در این صنعت ایجاد کرد.

 در ایران اولین مهمانخانه به سبک امروزی در عهد ناصری حدود سال 260 خورشیدی برای استراحت سفرای خارجه قبل از ورود به تهران در قزوین ساخته شد.

 اولین هتل پایتخت به سال 1261 خورشیدی به نام هتل فرانسه ساخته شد که اتاقهایش به سبک هلندی تزئین شده بود. مدیر هتل نیز یک فرانسوی بود.

 در سالهای نخست قرن بیستم، در ایران توجه چندانی به امر تأسیس واحدهای اقامتی نشد و مسافران داخلی علاقه ای به اقامت در میهمانخانه  از خود نشان نمی دادند و بیشتر در منازل دوستان و اقوام مقیم می شدند. تعداد مسافران خارجی نیز آنقدر نبودند که هزینه اداره این واحدها را تأمین نماید.

از سل 1315 خورشیدی مؤسسه میهمانخانه با بهره برداری از چند میهمان خانه فعالیت خود را آغازنمود که میهمانخانه دربند( در حال حاضر فعالیتی ندارد) و میهمان خانه گچسر قدیمی رامسر نیز در سال 1316 خورشیدی با 38 تاق احداث شد و هنوز فعالیت دارد. گراند هتل از مجلل ترین و معروفترین هتلهای تهران بود که بیشتر مورد استفاده میهمانان سرشناس قرار می گرفت. گراند هتل حدود 40 سال قبل تعطیل شد.

 تسهیلات اقامتی شامل کلیه امکاناتی است که هدف اصلی آنها تدارک جا و مکان برای اقامت شبانه گردشگران می باشد اما معمولاً خدمات جنبی دیگری نیز از جمله رستوران، سونا، استخر، ارائه می نماید که اهالی بومی نیز از آن بهره مند می گردند. بازار این صنعت را دامنه گسترده ای از مشتریان متفاوت تشکیل می دهند از آن جمله، کسانی که برای انجام امور اداری و تجاری، آموزشی، یا به قصد درمان، زیارت، و یا سایر انواع گردشگری سفر می کنند. امکانات اقامتی د ردسترس گردشگران از نظر اندازه، تعداد اتاق و دیگر تسههیلات بسیار متفاوت است. این ترکیب ناشی از ایجا توازن بین نیاز بخشهای متفاوت بازار و سطح عرضه می باشد.

آنچه که پیشتر در کتابها مورد مطالعه قرار می گرد نوع تجاری صنعت هتلداری می باشد.اما نباید فراموش کرد که نوع تجاری این صنعت با عرضه گسترده نوع غیرتجاری آن در رقابت است. امروزه بخش قابل توجهی از مسافران در منازل شخصی اجاره ای یا منازل دوستان یا خوابگاه های دانشگاهی اقامت می نمایند. بعلاوه انواع گسترده ای از امکانات اقامتی غیرتجاری وجود دارد که توسط گردشگران مورد استفاده واقع می شود. از آنجمله منازل شخصی اجاره ای، مهیمانسراهای اداری، خانه های جوانان و محیط های کمپینگ را می توان نام برد. خانه جوانان که در بسیاری از کشورها متداول است بمنظور پرورش فکری و جسمی جوانان طراحی می شو و لذا به غیر از امکانات اسکان تسهیلات دیگری متناسب با اهداف برنامه ریزی شده برای آن فراهم می گردد.

موضوع بحث ما در این مقوله پیرامون اشنایی کاربردی با انواع هتلها و قسمت های مختلف یک هتل مانند پذیرش، خانه داری ، انبارداری و سایر قسمتهاست.

ماموریت ما در هتلهای زیارتی است ، لذا سعی میشود ،ضمن پرداختن به اصول هتلداری استاندارد به گونه ای طرح موضوع شود که تفاوتهای اساسی میان هتلهای مختلف برای دانش پژوهان ملموس باشد. 

 

برخی از تفاوتهای هتل زیارتی با سایر هتل ها   3-

در مباحثی که گذشت با مفهوم و اجرایی آن مانند پذیرش، خانه داری، رستوران و ... همچنین با درجه بندی و رتبه بندی هتلها آشنا شدیم. اینک برخی از مشخصات هتل های زیارتی و سیاحتی را در مقام مقایسه بررسی میکنیم:

1-مسافر در هتلهای سیاحتی بطور معمول توسط دفتر خدمات مسافرتی یا خودش هتل را رزرو می نماید، در حقیقت حق انتخاب هتل بطور دقیق با خود مسافر است، وی حتی میتواند هتل را با درجه، رتبه و نام انتخاب نماید. لکن در هتل های زیارتی، هتل ها را به گروه قیمتی تقسیم می نماییم مانند گروه قیمتی  الف زیر مجمومه 1 و 2 و 3 تا گروه قیمتی  د یعنی مابین  گروه اصلی قیمتی داریم که هر کدام نیز بر اساس رتبه زیر مجموعه 1تا 3 را دارند. اما اینکه اسم این هتل چیست و کجاست و در کجا واقع است را زائر نمیداند، نه تنها زائر بلکه دفتر ثبت نام کننده و مدیر راهنما نیز تا چند روز قبل از حرکت اطلاعی از آن ندارند.

البته زائر هنگام ثبت نام گروه قیمتی خود را مشخص نموده و در قرار داد با امضا آنرا تایید می نماید.

2-حرکت مسافر در هتلها بطور معمول در گروههای کوچک انجام میشود یا خود مسافر به هتلی که برایش رزرو شده می رود، اما در هتلهای زیارتی همواره با گروههای بالاتر از 100 نفر تا 200 نفر روبرو هستیم.

3- واحد پذیرش  رسپشن  در هتل های سیاحتی معمولا انتظار پذیرش یک گروه بیش از 20 نفر را ندارد و باید برای هر نفر ریجستر کارت ( کارت مشخصات میهمان) پر کند. اما در قسمتهای زیارتی افراد درلیست مشخص شده اند و لیست تقدیم پذیرش  میگردد. همچنین در هتلها تقسیم اتاقها توسط پذیرش انجام می شود، اما در هتلهای زیارتی تقسیم اتاقها بر اساس پلان و در نظر گرفتن اتاقهای دو و سه تخته ( در حج تمتع به اعداد بیشتر) تقسیم بندی انجام میگردد.

4- در هتلهای زیارتی هم اکنون صبحانه به شکل بوفه با مواد ثابت مانند نان، پنیر، مربا و کره و مواد دیگر که به مواد ثابت اضافه می شوند عبارت از شیر، آبمیوه، عسل، گوجه، خیار و تخم مرغ. اما معمولا در هتلهای سیاحتی با درجات بالا این مواد گاه به 50نوع نیز می رسند.

همچنین در انتخاب ناهار یا شام در بسیاری از هتلهای سیاحتی مسافر منوی انتخابی  یا بوفه باز دارد اما در هتلهای زیارتی بعلت تراکم جمعیت غذا محدود به غذای روز و رژیمی می باشد.

قابل ذکر است که هم اکنون در کشورهای زیارتی مانند عربستان سعودی وعراق  غذای هتل ها توسط آشپزخانه مرکزی پخت شده و قبل از ظهر و در اوایل شب توسط هیترها و با خودروهای مخصوص به هتل ها منتقل می گردد. بحث آشپزخانه های متمرکز و مشخصات غذا را در درس شرح و وظایف از استاد مربوطه جویا شوید.

میهمان در هتل های سیاحتی در صورت درخواست میوه یا چای باید سفارش دهد تا از کافی شاپ و بخشهای دیگر درخواستش تامین و سپس به  حساب وی منظور می شود. اما در هتل های زیارتی چای در رستوران و اتاق میهمان وجود دارد و میوه یا امثال آن نیز در هنگام توزیع نهار یا شام سرو می شود.

5-خانواده ها هنگام صرف غذا دوست دارند با همدیگر باشند. این مهم در هتلهای زیارتی بعلت تراکم و ازدحام جمعیت ممکن نیست. سالن های هتلهای زیارتی به دو بخش خواهران و برادران تقسیم می شوند.

6-در مورد خانه داری نیز در هتل های زیارتی اتاق مانند سایر هتلها قبل از ورود تجهیز و نظافت می شود، در مورد نظافت مجدد و در هتل های سیاحتی با اعلام میهمان توسط تلفن یا آویز روی دستگیره نظافت انجام می شود. یا خانه دار هر روز با اجازه میهمان اتاق را مجدد نظافت می نماید. در هتلهای زیارتی  بستگی به درجه هتل شبیه این عمل انجام می شود با این تفاوت که هتلهای درجه 3 ستاره به پائین یکبار در وسط اقامت( مثلا اقامت 6 روزه در مدینه، بعد از روز سوم) یکبار نظافت بطور اجبار توسط خانه دار ما و با نظارت مدیر راهنما انجام میگردد.

ما در مورد انتخاب  اتاقها در جلسات قبل از اعزام به میهمان حق انتخاب اتاقها بر اساس تخت و تقسیم خانواده را می دهیم، یعنی با استعلام از وی می خواهیم که او خانواده اش و بستگان همراه را به چه نحوی در اتاقها اسکان گزیند.

7 - خدمات فرهنگی  که در هتلهای زیارتی ارائه میشود  با سایر هتلها بسیار متفاوت است. خدماتی مانند برگزاری انواع     مراسمات ادعیه  و مناسبت ها ، مراسمات استقبال و بدرقه ف ایجاد کار گاههای نقاشی و خاطره نوبسی و دها خدمات و قعالیت ها ی دیگر از وظایف فرد است که در نمودار تشکیلاتی هتل وی را رابط فرهنگی مینامیم.معمولا در مجموعه ها یک کاروان مسئولیت امور فرهنگی را بعهده میگیرد و بقیه با وی همکاری میکنند.

 

مهمترین وظایف مدیر مجموعه  ::  4-  

الف-وظایف قبل از سفر

ب- وظایف حین سقر

ج- وظایف بعد از سفر

 

وظایف مهم قبل از سفر الف  ::

1-شرکت در جلسات و همایش های توجیهی سازمان

2- اخذ حکم و توجیه نسبت به کاروانهای زیر مجموعه

3- ارتباط منطقی تنگاتنگ با مدیران وزیر مجموعه های آنان

4-شرکت در جلسات کاروانها حداقل 2 جلسه یطوریکه زائرین با وی آشنا شوند

5-انتخاب زیر مجموعه (عوامل) طبق ضوابط سازمان

6- تفکیک وواگذاری مسئولیت به عوامل طبق دستورالعملها

7- آشنایی با هتل های محدوده ماموریت و توجیه نسبت به ساختار،ظرفیت ، مشکلات،و ..

ب :: وظایف حین ماموریت      

وظایف حین ماموریت از مهمترین محورهای ماموریت یک مدیر مجموخه است که به جداول ذیل تقسیم بندی گردیده است:

 

 

نمونه شرح وظایف روزانهء مدیر مجموعه

ساعت

عنوان

6

                                                          1-سرکشی از سالن رستوران جهت صرف صبحانه

30/6

2-پیگیری اعزام زیارت دوره و بازدید از اتوبوسها

7

3-سرکشی به انبار

8

4-حضور در استقبال

30/8

5-برگزاری شورای فرهنگی

9

6-رفع نیاز خانه داران

10

7-پیگیری نواقص از مسئولین هتل

30/10

8-چک کردن ایمیل منطقه

11

9-بازدید از لابی هتل چک کردن تابلو اعلانات و...

15/11

10-سرکشی از رستوران جهت آماده شدن نهار و بازدید میزها

30/11

11-سرکشی از چند اتاق بطور اتفاقی جهت تحویل به زائر و چک نظافت میان دوره

12

12-بازدیداز ایستگاه فرهنگی

30/12

13-سرکشی به آشپزخانه و رستوران جهت غذای ظهر

13الی 14

14-حضور در آشپرخانه وا طلاع از کم و کیف غذا

20/14

15- هماهنگی جهت چک اتوبوسها و غذای رانندگان خروجی

30/14

16- دقت در تامین توراهی زائران

30/15

17-بدرقه زائران خروجی

16

18-آمادگی جهت ورودیهای جدید با کسب اطلاع

17

19-استقبال و توجیه ورودیهای جدید

30/17

20-سرکشی به رستوران و آمادگی پیش غذا و دسر

30/19

21- توزیع شام و حضور در رستوران

21

22-اطمینان از آمدن قلاب بار و تنظیم صورتجلسه بار

24

23-توجیح شیفت شب استقبال نسبت به مسائل مختلف مانند(تحویل اقلام انبارو......

 

 

 

 

شرح وظایف هفتگی مدیر مجموعه هتل  5 :: 

1-سرکشی از مخزن آب ، تاسیسات ،پشت بام و دیگر اماکن مانند (راه پله ها وغیر....).

2-جلسه هفتگی با پرسنل عربی هتل .

3-جلسه هفتگی با پرسنل ایرانی .

4- برنامه ریزی جهت دعای ندبه ،کمیل ،برنامه های فرهنگی .

5-حضور در ستاد حداقل3 بار در هفته

6- حضور در جلسات منطقه یا ستاد و بعثه بنا به دعوت

7- شیقت بندی هفتگی پرسنل ایرانی (کاروانها) جهت استقبال،رستوران وحمل و نقل.

8-شیفت بندی هفتگی محل استقرار مدیران

9-بازدید از تابلو اعلانات مدیران راهنما

وظایف کلی و اولیه مدیر مجموعه(وظایفی که معمولا"یکبار انجام و یا اقدام میگردد)

1-شناسائی هتل و اخذ مدارک لازم مانند پلانها مهندسی طبقات

2-بازدید کلی و جزئی از امکانات و اماکن  هتل( از پشت بام تا زیرزمین ها)

3-مطالعه کامل قرار داد اجاره وآگاهی از شرایط دو طرف

4-تطبیق مواد قرارداد با شرایط موجود و دقت در اجرای آنها

5-برگزاری مراسم معارفه و شناسائی مسئولین عربی هتل

6-معارفه  دو طرف عوامل عربی و ایرانی جهت تعامل بیشتر

7-دریافت لیست تلفن واسامی مسئولین بخشهای مختلف هتل از مدیر عربی هتل

8-نصب کپی کارت بهداشت پرسنل درآشپزخانه و کنترل کارت بهداشت عوامل بومی

9-چک کردن نور راهروها ،کولرها ،راهروها،و غیره...

10-چک کردن کپسولهای آتش نشانی و اطفا حریق و اعلام حریق هتل و همچنین جعبع کمکهای اولیه

11-چک کانالهای تلویزیون ، دوربین های مدار بسته واینترنت ، سیستم صوتی در کلیه طبقات و لابی و رستوران

12-شناسائی نزذیکترین بیمارستان و درمانگاه ایرانی و سعودی

13-سمپاشی هتل در صورت لزوم

14-تهیه تابلو اعلانات مخصوص مدیران کاروان و زائرین و درج اطلاعات مورد نیاز آنان.مانند تابلوی مشخصات کاروانها 

15-تحویل ویلچر ها طبق قرارداد

16-دریافت لپ تاپ و کامپیوتر از هتل طبق قرارداد فی مابین

17-دریافت لیست اسامی و تلفن مسئولین ایرانی مناطق و ستاد مرکزی و بعثه

18-تهیه لیست سمتهای مختلف پرسنل ایرانی اعم از استقبال و رستوران و.. همراه با اطلاعات لازم خصوصا" تلفنهای  مافوق

19-توجیه تک تک مسئولین استقبال ،انباردار،خانه دار ،رستوران و آشپزخانه ها نسبت به وظایف محوله

20-بازدید از تابلوی راهنمای اتاق مدیر و معاون راهنما جهت اطمینان از نصب صحیح

21-تاکید به خانه داران جهت جمع آوری کتب ضاله با هماهنگی مسئول فرهنگی

22-برنامه ریرزی قبلی جهت برگزاری مراسم و پیش بینی لوازم مورد نیاز با هماهنگی با هماهنگی مسئول فرهنگی

یادآوری نکات زیر در بدو ورود کاروانها توسط مدیرمجموعه 6 ::

1-خوش آمد گوئی

2-نام هتل ، موقعیت جغرافیائی ،توزیع کارت هتل ،تاکید بر همراه داشتن کارت شناسائی

3-طریقه تحویل کارت کلید،طریقه استفاده از کارت کلید هتل،مراقبت از اطفال

4-توجیه استقبال ،مراجعات با تلفنهای (..)

5-وضعیت آسانسورها

6-ساعات شرعی – جهت قبله

7-رستوران ،دقت در ساعات ،ترتیب صندلیها ، سرعت ترک رستوران بعد از صرف غذا

8- توجه به استفاده صحیح از دستشوئی فرنگی

9-عمال طبقات جهت نظافت روزانه، نظافت های اتاقها و طبقات

10-تنها نگداشتن کودکان ،نرفتن خانمها  به تنهائی به بازار

11-بستن درب اتاق  شبها از داخل

12-ممنوع بودن انتقال غذا به اتاقها 

13- آدرس درما نگا ه – تا بلوی راهنما و نقشه مدینه یا مکه در جلوی دربها

14-مطالبات مربوط به کاروان را از مدیر محترم کاروان بخواهند

15-تاکید بر عدم ارتباط با خارجیان

16-موارد امنیتی ،موارد قابل توجه مانند (دمپا ئی،چادر رنگی ، حجاب)

17-دقت در رعایت و نگهداری اموال

18-بیتوته نکردن در حرم  مگر با اطلاع مدیر کاروان ،توجه به سرقت توسط دستفروشها و غیره در اماکن شلوغ

19- روش خریدن سیم کارت

 

7-  نمونه تذکرات مدیر ثابت هتل در جلسه مدیران راهنما و روحانیون     

1-توضیح جدول تفویج ،هماهنگی کلیه برنامهای ورود تا خروج کاروان

2-توضیحات زیارت دوره(بازدید اتوبوس ،سهیمه آب و آبمیوه،رعایت ساعت برگشت )

3-نظافت و توضیحات ساعات و چگونگی اجرای آن

4-خروج بار و تاکید بر گذاشتن ساکها پشت دربها یا انتقال آنها به لابی  ، حضور معاون کاروان در بارگیری و شمارش ساکها و چگونگی حمل بار و...

تنظیم صورت جلسه ارسال بار به مکه مکرمه یا مدینه

5-خروجی کاروان : دقت در تخلیه به موقع اتاقها ،فراموش نکردن لوازم و وسایل

6-باز بودن دربها بعد از تخلیه

7-دقت در تحویل به موقع گذرنامه ها و شمارش آنها از مکاتب

8- چگونگی توزیع کوپن توراهی و ارائه آن دقت در جلوگیری از سرقتهای احتمالی

9-تاکید به زائران در همراه نداشتن پولهای زیادو در صورت لزوم استفاده  از صندوق امانات

10- توجیه نزدیکترین درمانگاه برای استفاده زائران و اینکه درمانگاه داروی خارجی ندارد

11-توجیح موقیعت هتل ستاد  و همچنین آدرس محل برگزاری جلسات مدیران راهنما

12-تاکید بر حضور در شیفت مدیران

13-تاکید بر تنها نگذاشتن کودکان  در اتاق ، راهروها و همچنین تنها نرفتن بانوان به بازار و غیره

14-دقت بر رفتار زائرین در مواردی مانند مصرف مواد مخدر ،ارتبا ط با خارجیان و هر گونه رفتار مشکوک

15توجه به این نکته که درصورت رویت کتب و سی دی های ضاله ، از اتاق ها جمع آوری شود.

16- ممنوعیت بردن غذا به داخل اتاق و چگونگی غذای رژیمی(عذای مریض)

17-توجه دادن  زائران به دقت و سرعت و ترتیب رعایت ساعات صرف غذا و خروج به موقع از رستوران.

18- توجه دادن به زائران به رعایت و حفاظت از اموال موجود دراتاقها

19-توجه مدیران به تابلو اطلاعات محل استقرار مدیران راهنما .

20-توجه به حضور در مراسم مختلف فرهنگی و بکار گیری نکات فرهنگی و ......

21- رعابت نکاتی مانند نوجه دادن به زایران به همراه نداشتن کبریت یا فندک و عدم انجام تجافی و دقت در حمل صحیح کفش و

 دمپایی، نبردن زایرین به مسجد شیعیان در مدینه، نپوشیدن چادر رنگی توسط خواهران،نگفتن اذان و عدم مشاجره ودرگیری در بقیع

شرح وظایق مدیران مجموعه در ارتباط با مسکن( ویژه  مکه مکرمه) 8-    

1- تحویل هتل از مسئول مسکن منطقه و آشنایی به وضعیت ساختمان از لحاظ کلی و جزیی و مشرف شدن به تمام

ساختمان و اعلام هرگونه کمبود یا نقص به مسئولین مسکن منطقه .

2- آشنایی با مسئول سعودی هتل یا نماینده مالک و بررسی وضعیت عوامل بومی جهت شناسایی و برقراری ارتباط

با عوامل درجهت تقسیم کاری . ) لازم به ذکر است برابر قرارداد اجاره ساختمان درسال جدید علاوه بر انجام امور

نظافت ، حمل بار زائر و تدارکات از درب هتل به داخل هتل در زمان ورود و بلعکس ، مساعدتدر امر توزیع غذ ا بعهده

عوامل بومی هتل گذاشته شده است ( .

3- ا طلاع دقیق ازمشخصات و محل استقرار مشرفین ، متصدیان تاسیسات ، برق و ... در اختیار داشتن شماره تلفن همراه ایشان .

4- هماهنگی با مسئول مسکن منطقه درخصوص تفکیکی های انجام شده مربوط به کاروانهای مستقر در مجموعه و

تطبیق آنها با وضعیت موجود ساختمان و در صورت مشاهده تناقض احتمالی گزارش به مسئول مسکن

5- دریافت کپی تعهدات مالک ) ضمیمه قرارداد اجاره ( و آماده سازی ساختمان جهت تحویل به کاروان ها برابر تعهدات

6- ب ررسی امکانات ساختمان و اطمینان از سالم بودن سیستم های تهویه ، آبرسانی ، فاضلاب ، برق ،

آسانسورها ، راه پله ها ، شیرآلات ، آب گرم ، حمام ها و ... و در صورت مشاهده نقص در هر

یک از موارد ، اقدام عاجل در خصوص رفع آنها .

7- ا طلاع از محل دقیق منابع آب در مخازن زیرزمین و پشت بام ، درب مخازن و موتور های آب و اطمینان کامل از

تمیزی و پر بودن مخازن و سالم بودن پمپ ها و سرکشی مستمر به آنها در طول اقامت حجاج .

8- ک نترل اتاق ها نسبت به مطلوب بودن تخت ، تشک ، ملحفه و ملزومات برابر قرارداد .

9- کنترل و نظارت بر خدمات مالک در تعویض و شارژ بموقع ملحفه ، روبالشی ها و لوازم بهداشتی

از قبیل شامپو ، صابون و دستمال کاغذی بصورت نوبه ای در موسم و عملیات حج تمتع.

10- ان تقال سریع مشکلات موجود از قبیل عدم همکاری مالکین – حارس و ... در مجموعه و گزارش

به مسئول مسکن منطقه .

11- ا خذ کلیه مستلزمات مورد تعهد از سوی مالکین و تحویل به کاروان ها با تنظیم صورت جلسه.

12-ک نترل کانال های تلویزیون و تنظیم کانال های ایرانی .

13-ت هیه فضا و امکانات جهت ارائه خدمات پزشکی در ساختمان یا هتل طبق ضوابط و متناسب با ویژگیهای هتل .

14- ا طلاع رسانی و توجیه زائران در مورد اختلاف قیمت مسکن.

15- تحویل اثاثیه کاروانها و وسایل آشپزخانه و رستوران مانند میز و صندلی ، بن ماری ، ظروف و لوازم داخل اتاقها از

جمله: تخت ، تشک ، ملحفه ، بالش ، روبالشی ، پتو ، پیش دستی و چاقوی میوه خوری ، لیوان شیشه ای و ......( .

16- نظارت بر نظافت کلی مجموعه ها توسط خدمه های بومی و عوامل کاروان ها .

17- در صورت مشاهده حشرات اعلام مراتب به مالک یا مشرف ساختمان و مسئول مسکن منطقه جهت سم پاشی .

18- بررسی وضعیت پله های اضطراری و نظارت بر نظافت آنها .

19- ا طمینان از وجود صندوق امانات در ساختمان .

20- ب ررسی وضعیت اطفاء حریق از لحاظ تاریخ مصرف و سلامت سیستم اعلام یا اطفاء حریق .

21- هماهنگی کامل با مسئول مسکن منطقه در اجرای دستورالعمل های ارسالی از سوی سازمان .

22-د ر اختیار داشتن شماره همراه مدیران و معاونین کاروان های مستقر در مجموعه جهت تماس

های ضروری و اطلاع از محل استقرار عوامل کاروان .

23- همکاری با مدیر ، معاون و عوامل کاروان ها در تامین هر چه بیشتر رفاه زائرین .

24- حضور دائمی و تمام وقت در مجموعه و در دسترس بودن آسان جهت مراجعات اضطراری.

25- توصیه و تذکرات ضروری به عوامل پیش پرواز در خصوص استفاده بهینه از آسانسورها در حمل بار ورعایت ظرفیت

سرانه آنها و عدم استفاده از آسانسورها در حمل بار در اوقات پرترافیک .

26- تنظیم نحوه استفاده از آسانسور در ساعات شلوغی و تذکر به خدمه ایرانی و غیر ایرانی و

زائران در مورد استفاده صحیح از آسانسورهای بار و غیره .

27- پیش بینی صندلی در کنار آسانسور ها برای رعایت حال افراد مسن و ناتوان.

28- مدیریت در صرفه جوئی مصرف آب به ویژه در روزهای قبل و بعد از ایام تشریق .

29- نظارت بر نصب تراکت ها توسط کاروان ها در ساختمان و سازماندهی آنها .

30-توصیه و تذکر به مدیران و معاونین کاروانها در حفظ و نگهداری وسائل تحویلی و مسترد نمودن آنها در هنگام خروج

31- توصیه و تذکر به مدیران و معاونین در اطمینان از خاموشی کلیه چراغ ها و کولرها و بسته

بودن شیرآلات آب به هنگام خروج از هتل در ایام تشریق .

32- برنامه ریزی و زمان بندی حمل بار زائر به طبقات و بالعکس جهت جلوگیری از ترافیک آسانسورها

33- برنامه ریزی مناسب در استفاده از سالن اجتماعات هتل و رستوران برای کلاسهای زائرین.

34- نظارت بر چگونگی تردد هیترهای حمل غذا به ساختمان .

35- کنترل و بررسی ساختمان بطور ویژه در زمان حضور کاروان ها در منی و عرفات .

36- هماهنگی در جهت توزیع و جمع آوری فرم های مخصوص ارزیابی مسکن بین کاروانها .

37- تذکر به پیشروها در مورد حفاظت از اموال شخصی .

38- هماهنگی با عوامل بومی هتل برای ارائه خدمات در رستوران برای شستشوی ظروف و توزیع

غذا با توجه به تعهد مالکین.

39- آموزش و اطلاع رسانی به مدیران وعوامل کاروان و در نهایت زائران مطابق اصل مجموعه محوری و تشریح نحوه اداره ساختمان و هتل ها در گروه قیمتی و امکانات آنها با توجه به وضعیت خاص عربستان در ایام حج تمتع

40- تعامل مثبت مدیر مجموعه با مالکین یا نمایندگان آنها : )با عنایت به شرایط ویژه اجاره

ساختمانها و وضعیت فعلی حاکم بر بازار مسکن در عربستان ارتباط مثبت و مصلحت آمیز با مالکین

باید مد نظر قرار گیرد لذا هر گونه ارتباط با مالکین ساختمانها و هتل ها در صورت ضرورت فقط

توسط مسئول مسکن منطقه و مدیر مجموعه با رعایت موازین اخلاقی انجام خواهد شد . ولی در

خصوص نمایندگان انها ضمن توصیه به رعایت حسن خلق انعکاس کاستی ها و پیگیری لازم تا

حصول نتیجه به ایشان توسط مدیران و معاونان مجموعه مورد تاکید می باشد .(

41- ا ستدلال و جوابگویی به افراد در خصوص احتمال حضوردو یا چند گروه قیمتی در یک ساختمان یا هتل )حضور

دو گروه قیمتی مختلف در مکه و مدینه در یک ساختمان و یا یک هتل به این خاطر است که قیمت تمام شده ا سکان

برای کاروانهای حج قیمت مسکن مدینه و مسکن مکه با در نظر گرفتن هزینه های ایستگاه پروازی محاسبه و اعلام می گردد.(

42- اطلاع رسانی به مدیران و عوامل کاروان و زائران در خصوص عدم امکان تعویض یا تغییر

ساختمان یا هتل در حج تمتع )درخواست تعویض ساختمان و یا هتل توسط مدیر و عوامل کاروان و

یا زائرین با توجه به شروع موسم و شروع عملیات حج تمتع و عدم امکان تامین ساختمان با شرایط

بهتر و عدم امکان جابجایی و اجاره ساختمانهای جدید عملاً امکان پذیر نخواهد بود بنابراین باید

بهر طریق ممکن اطلاع رسانی انجام شود .(

 

شيفت وعده هاي  غذايي كاروان هاي حج تمتع1392   9-    

هتل 5 گروهه …..

ايام هفته

صبحانه

ناهار

شام

شنبه

الف -  ب

ب – ج –  د - ي

ب – ج –  د - ي

يكشنبه

ب -  ج

ج -  د -  ي -  الف

ج -  د -  ي -  الف

دوشنبه

ج -  د

د –   ي  -  الف -  ب

د –   ي  -  الف -  ب

سه شنبه

د –  ي

ي -  الف  -  ب -  ج

ي -  الف  -  ب -  ج

چهارشنبه

ي –  الف

الف  -  ب -  ج  -  د

الف  -  ب -  ج  -  د

پنجشنبه

الف –  ب

ب – ج –  د - ي

ب – ج –  د - ي

جمعه

ب -  ج

ج -  د -  ي -  الف

ج -  د -  ي -  الف

 

تذكر:مسئوليت رستوران وآشپزخانه بصورت چرخشي بامديران محترم كاروان مي باشد.

مسئوليت انباروتداركات بعهده معاونين محترم كاروان مي باشد.

حضوركليه عوامل يكساعت قبل ازپذيرايي دررستوران الزامي است.                                                                                                                                                                         مديرمجموعه

10- فرم حضور و غياب رستوران و آشپزخانه

فرم حضور و غياب رستوران و آشپز خانه

شيفت وعده هاي  غذايي كاروان هاي حج تمتع1390

هتل منار المدينه

ايام هفته

صبحانه

ناهار

شام

شنبه

الف -  ب

ب – ج –  د - ي

ب – ج –  د - ي

يكشنبه

ب -  ج

ج -  د -  ي -  الف

ج -  د -  ي -  الف

دوشنبه

ج -  د

د –   ي  -  الف -  ب

د –   ي  -  الف -  ب

سه شنبه

د –  ي

ي -  الف  -  ب -  ج

ي -  الف  -  ب -  ج

چهارشنبه

ي –  الف

الف  -  ب -  ج  -  د

الف  -  ب -  ج  -  د

پنجشنبه

الف –  ب

ب – ج –  د - ي

ب – ج –  د - ي

جمعه

ب -  ج

ج -  د -  ي -  الف

ج -  د -  ي -  الف

تذكر:مسئوليت رستوران وآشپزخانه بصورت چرخشي بامديران محترم كاروان مي باشد.

مسئوليت انباروتداركات بعهده معاونين محترم كاروان مي باشد.

مسئوليت رستوران خواهران بعهده دستياران محترمه مي باشد.

حضوركليه عوامل يكساعت قبل ازپذيرايي دررستوران الزامي است.                                         

                                                                                                                                               مديرمجموعه

ب آشپزخانه و رستوران

 

 


                                       روز :  .................................            تاريخ :  ..................................

هتل 3 گروهه... 

مسئول رستوران آقاي ........................مديركاروان .....................گروه ................

مسئول آشپزخانه آقاي .......................معاون كاروان ...................گروه.................

كاروان

گروه

                       نام ونام خانوادگي                      

وعده غذايي

  امتيازهمكاري

          عوامل

صبحانه

 

ناهار

شام

الف

1-      آقاي

 

 

 

 

2-      ‌آقاي

 

 

 

 

3-      آقاي

 

 

 

 

 

 

 

 

ب

1-      آقاي

 

 

 

 

2-      آقاي

 

 

 

 

3-       آقاي

 

 

 

 

 

 

 

 

ج

1-      آقاي

 

 

 

 

2-       آقاي

 

 

 

 

3-       آقاي

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11- وظایف مدیر مجموعه در بازگشت

1-    جمع بندی و تکمیل گزارشات مختلف از کاروانها و ارائه به سازمان و ارائه پیشنهادات به منظور بالابردن کیفیت ماموریت در سالهای آتی

2-    با توجه به قراغت بیشتر مدیران ،نشست ها و اخذ نظرات دقیقتر آنان و جمعبندی وارائه به سازمان

3-    دقت در ارزشیابی حین ماموریت مدیران کاوانها و در صورت لزوم بازبینی و اصلاح و ارائه به سازمان

                                                                  

نمونه سئوالات درس هتلداری   12-      

1-در دوران ایران باستان واحدهای اقامتی به چه شکل بوده و در هر 500کیلومتر چند واحد وجود داشت؟

الف- کاروانسرا-30عدد       ب-کاروانسرا-20عدد    ج-کاروانسرا-40عدد        د-مهمانسرا-20عدد

2-نخستین مهمانپذیر در اروپا چه نوع خدماتی ارائه میکرد؟

الف-اسکان                         ب-صبحانه-ناهار                 ج-تخخواب-صبحانه         د-اسکان-صبحانه-ناهار

3-نخستین هتل در چه سالی ودر کدام شهر اروپا افتتاح گردید؟

الف-1774-لندن             ب-1774-مسکو           ج-1774-مونیخ              د-1774- نیویورک

4-بیشترین نوع آوری در چه قرنی ودر کدام کشور باعث نوآوری در صنعت هتل داری شد؟

الف-قرن 19-چین           ب-قرن 18-اروپا           ج-قرن 20-آمریکا           د-قرن 21-آمریکا

5-در ایران اولین مهمانخانه در چه سالی و در چه شهری ساخته شد؟

الف-تهران-250خ         ب-تبریز-199خ             ج-یزد-310خ                 د-قزوین-260خ

6-اولین هتل تهران در چه سالی ساخته شد؟

الف-1261 خ ،هتل آمریکا   ب-1261خ،هتل تهران   ج-1261خ،هتل اروپا  د-1261خ،هتل فرانسه

7-هدف اصلی تسهیلات اقامتی شامل چه اماکاناتی میشود؟

الف-تدارک جا ومکان برای اقامت شبانه گردشگران              ب-صبحانه وناهار و شام برای مسافران

ج-ا ستراحت بین راهی برای مسافران                                      ب-تدارک غذا برای گردشگران

8-ماموریت مربوط به سرویس دهی،اسکان به عهده کدام یک از واحدهای هتلداری است؟

الف-خانه داری                  ب-پذیرش                     ج-رستوران                د-پذیرائی

9-انواع واحدهای اقامتی را نام ببرید؟

10-درجه بندی هتلها کدام است؟

11-فرق بین مهمانسرا و هتل در چیست؟

12-مهمانپذیر یا مسافرخانه به چه منظوری ساخته میشوند؟

13-خصوصیات ویژه هتل چیست؟

14-پانسیون چیست؟

15-تفاوت هتل با هتل آپارتمان کدام است؟

16-ویژگی سوئیت در چیست؟

17-کانکت روم را توضیح دهید؟

18-ارکان اجرائی هتل های زیارتی را نام ببرید؟

الف-خانه داری ،انبارداری                                         ب-رستوران-پذیرش-خانه دار

ج-رستوران ، خانه دار، انباردار،پذیرش                       د-پذیرش ،انباردار،خانه دار

19-مثلث رضایت کدام است؟

الف-زائر،حج،عوامل              ب-زائر،پذیرش،خانه دار           ج-مدیریت،حج،رستوران        د-عوامل،زائر،حج

20- معاون هتل ثابت میبایست چه شرایطی داشته باشد؟

الف-دارای مدرک تحصیلی باشد                                          ب-علم مدیرت،هنر مدیریت،شخصیت،آشنائی با زبان ،جفرافیای عربستان،آشنائی با آشپزی،ظاهری آراسته               ج-هتلدار باشد                              د-هیچکدام

21-طبقه بندی هتل ها براساس مکان هتل ؟

الف-شناور-خارج شهر-داخل شهر                                         ب-داخل شهر،خارج شهر،نزدیک فرودگاه،شناور

ج-مدرن بودن                                                                         د-زیبا،پراتاق،مدیریت ،رستوران

22-طبقه بندی هتلها براساس تعدا اتاق؟

الف-کوچک،متوسط،بزرگ ،خیلی بزرگ                             ب-کوچک،بزرگ،چند طبقه،

ج-25اتاق-100اتاق-300 اتاق                                             د-خیلی بزرگ-بزرگ ،کوچک

23-طبقه بندی هتلها برا اساس ارائه سرویسها؟

الف-بین المللی،ایرانی،خارجی،                                              ب-آمریکائی،ایرانی،چینی،اروپائی

ج-آمریکائی،اروپائی،تعدیل یافته آمریکائی،بین المللی             د-ایرانی،اروپائی،آفریقائی،آمریکائی

24-انواع اتاق ها را نام ببرید؟

الف-یک تخته ،دو تخته،سه تخته،تودرتو،مبله،کاوانا              ب-مبله،تودرتو،کاوانا......

ج-یک تخته بزگ،دوتخته کوچک،تودرتو،                          د-هیچکدام

25-ابعاد تخت های یک نفرو دونفر و تخت بچگانه کدام است؟

الف-2*1-2*60/1-30/1*70                                        ب-2*1-2*60/1-20/1*80                                       

ج-2*1-2*60/1-20/1*60                                            د-2*1-2*80/1-20/1*50                                       

26-کلیدهای کارتی قرمز ،نارنجی ،سبز به چه معناست؟

الف-غیر شارژ،دو قفله بودن،نرمال                                       ب-شارز،قفل ،نرمال

ج- دوقفله بودن،شارژ،بسته بودن                                          د- بی معناست

27-تفاوت هتلهای 5ستاره و 4 ستاره در                  و                          است؟

الف-امکانات،تنوع خدمات                                                 ب-خدماتوبزرگی

ج-مدیریت ،تنوع غذا                                            د-تنوع غذا ،مدیریت

28-مهم ترین چالش اداره هتل در ارتباط با زائرین کدام است؟

الف-ورود ،خروج                                                             ب-خروج و ورود،پذیرش

ج-ورود،استقبال،رستوران                                                   د-انبارداری،خانه داری

29-شماره گذاری اتاق های از سمت                   صورت میگیرد.

الف-بالا                    ب-پائین                              ج-راست                        د-چپ

30-مهمترین نکته در باب پله برقی چیست؟

الف-به نوبت رفتن          ب-هل ندادن                       ج-نپریدن به روی پله                د-چادر خانمها

31-اولین و آخرین برخورد مهمان با کیست؟

الف-مدیر                      ب-پذیرش                           ج-خانه دار                             د هیچکدام

32-اجزای پوشاک یک آشپز؟

الف-لباس فرم ،کلاه،دستکش،ماسک                                               ب-کفگیر،ملاقه،

ج-چکمه،شلوار،لباس                                                                        د-مداد،خودکار،ماشین حساب،ترازو33

 

13-  سوالات تشریحی مدیران مجموعه ایام تمتع 

1-پنج تفاوت اساسی هتل های سیاحتی و زیارتی را بنویسید.(فهرست کافی است)

2-پنج وظیفه از وظایف حین سفر مدیر مجموعه را توضیح دهید.

3-از مهمترین وظایف مدیر بعداز سفر کدامند؟

4-چه مواردي از جملات نكات مهم قبل از سفر مي باشد   

5-تفاوت اساسی در تقکیک وظایف مدیر مجموعه در روز، هفته و بدو ورود کدامند؟ هر کدام 3مورد را نام برید.

6-مدیر مجموعه چه ماموریت هایی را به مدیر و چه وظایقی را به معاون کاروان محول میکند؟

7-گزینش عوامل مجموعه چگونه باید انجام گیرد؟

 

گرد آوری ،  طراحی سواللات، نگارش برخی متون و تنظیم از:

حمید باقری



[1] -Bed and Breakfast

[2] -David Lou


موضوعات مرتبط: حج تمتع
[ پنجشنبه بیست و ششم اردیبهشت 1392 ] [ 0:21 ] [ حمید باقری ] [ ]
.: Weblog Themes By WeblogSkin :.
درباره وبلاگ

امور متنوع زیارتی و سیاحتی به ویژه مسائل آموزشی
امکانات وب

اللّهُمَّ كُنْ لِوَلِيِّكَ الْحُجَّةِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَواتُكَ عَلَيْهِ وَعَلى آبائِهِ في هذِهِ السّاعَةِ وَفي كُلِّ ساعَةٍ وَلِيّاً وَحافِظاً وَقائِدا ‏وَناصِراً وَدَليلاً وَعَيْناً حَتّى تُسْكِنَهُ أَرْضَك َطَوْعاً وَتُمَتِّعَهُ فيها طَويلاً